Πηνελόπη Κωνσταντάκη Δικηγόρος

Τα άρθρα μας

Τροχαία ατυχήματα: Μόνιμη αναπηρία και αξιώσεις

Γράφει η Πηνελόπη Κωνσταντάκη, Δικηγόρος Αθηνών (ΔΣΑ)

Είναι γεγονός, πως η χώρα μας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στον τομέα αυτό. Ανευθυνότητα, αλκοόλ, μη συντηρημένα οχήματα, παράβλεψη των κανόνων του Κ.Ο.Κ., κ.α. είναι από τις σημαντικότερες αιτίες, όπου θρηνούμε εκατοντάδες θύματα κάθε χρόνο στην άσφαλτο ή γινόμαστε θεατές πολλών και βαρύτατων τραυματισμών.

Οι επιπτώσεις στην ζωή ενός ατόμου, που θα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, είναι πολλές και σημαντικές. Ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές κ.α. είναι κάποιες από αυτές. Αρκετοί από εκείνους που ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα, καταφέρνουν να συνεχίσουν την ζωή τους, μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν (χειρουργεία, νοσοκομεία, φυσικοθεραπείες κ.λ.π.), μετά από ελαφρύ ή σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια σημαντική μερίδα παθόντων , όπου οι πληγές τους ήταν μόνιμες και οι επιπτώσεις στην ζωή τους μετά από αυτό, καταστροφικές κυρίως για την υγεία τους.

Ας εξετάσουμε μια βαρύτατη συνέπεια, ενός τροχαίου ατυχήματος, όπως είναι η Μόνιμη αναπηρία.

Η μόνιμη αναπηρία εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, είναι ένα γεγονός, όπου δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας και ειδικά στην χώρα μας, όπου τα τροχαία ατυχήματα δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Πέρα από τις συνεχόμενες εισαγωγές σε νοσοκομείο, τα συνεχόμενα ραντεβού με ιατρούς, την ανάγκη για φάρμακα και ίσως και την κατ’οίκον φροντίδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την τεράστια ψυχική ζημιά που προκαλείται στον παθόντα.

Ως μόνιμη αναπηρία ορίζεται η ζημιά που υπέστη το θύμα η οποία πλέον θα είναι συνεχής κατάσταση στην ζωή του και θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον του. Είναι δηλαδή η κατάσταση εκείνη η οποία αν δεν είχε περιέλθει στην ζωή του παθόντα, θα μπορούσε να συνεχίσει κανονικά την εργασία του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την μετακίνηση του, την εύρεση συντρόφου κ.α.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, η αποζημίωση αυτή είναι ένα ξεχωριστό γεγονός και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με ηθική βλάβη, ιατροφαρμακευτικά έξοδα κ.λ.π. Πρόκειται για μια πρόσθετη αποζημίωση, ιδιαίτερα σημαντική, ώστε το θύμα να μπορέσει να συνεχίσει την ζωή του. Τα εισοδήματα και η απώλεια τους είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και έχει να κάνει με τα έσοδα που θα χάσει ο παθόν τώρα και στο μέλλον, ενώ η αποζημίωση για μόνιμη αναπηρία, αφορά την επίδραση στην μελλοντική ζωή του παθόντα (εργασία, κοινωνικές σχέσεις, επαφές, κίνηση κ.α.)

Κάθε παραμόρφωση που συμβαίνει στο σώμα (αλλά και στην ψυχή) του θύματος και δεν μπορεί να αποκατασταθεί μετά από ιατρική παρέμβαση, δικαιούται τέτοιας αποζημίωσης. Από μία ουλή στο πρόσωπο η οποία θα δυσχεράνει την προσπάθεια του θύματος για εύρεση συντρόφου, εύρεση εργασίας, επαφές με φίλους, μέχρι την χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, που αλλάζει άρδην προς το χειρότερο την καθημερινότητα του ατόμου,θα πρέπει να αξιώνουν αποζημίωση για μόνιμη αναπηρία.

Στο σημείο αυτο θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι διακρίσεις στα άτομα αυτά, για εργασία, κοινωνικές επαφές κ.α. είναι κάτι πολύ λυπηρό, που φυσικά θα πρέπει να εκλείψει από όλες τις κοινωνίες. Τα άτομα αυτά, χρειάζονται ίσες ευκαιρίες και θα πρέπει και έτσι να αντιμετωπίζονται.

Το Δικηγορικό μας γραφείο μας παρέχει από εξειδικευμένους επιστήμονες (ορθοπεδικούς, χειρουργούς, ψυχιάτρους, ιατροδικαστές , πραγματογνώμονες Ελλάδας και εξωτερικού κ.α), όλες τις απαραίτητες γνωματεύσεις, τεχνικές εκθέσεις, συμπαραστάσεις προς τον παθόντα, για εξωδικαστική ή δικαστική επίλυση, ώστε να αποζημιωθεί δίκαια και έγκυρα.

Επίσης πάντα σε συνεννόηση με τον πελάτη και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του, αλλά και την σοβαρότητα του ατυχήματος, αναλαμβάνουμε την εξωδικαστική ή δικαστική εκπροσώπηση του και την επίτευξη της πιο ικανοποιητικής αποζημίωσης για εκείνον.

Αν και εσείς, αντιμετωπίζετε παρόμοια θέματα, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα.

Το Δικηγορικό μας γραφείο, διακριτικά και εχέμυθα θα διαχειριστεί και την δική σας περίπτωση.

Σκοπός μας είναι πάντοτε η Λύση!