Πηνελόπη Κωνσταντάκη Δικηγόρος

Τα άρθρα μας

Οικογενειακά θέματα: Λύση γάμου, σχέσεις μελών, περιουσιακά και άλλα…

Γράφει η Πηνελόπη Κωνσταντάκη, Δικηγόρος Αθηνών (ΔΣΑ)

Η λύση ενός γάμου (διαζύγιο), πολιτικού ή θρησκευτικού, δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή διαδικασία, όπως μπορεί να φαίνεται. Απαιτεί εξειδίκευση, γνώση αλλά και την δύναμη του ειδικού, να προβλέψει πιθανούς κινδύνους καθώς τα θέματα που έχει να διαχειριστεί είναι πολλά και κρίσιμα.

Επικοινωνία τέκνων με τους γονείς, διατροφή γονέα και τέκνου, δίκαιη διανομή περιουσιακών στοιχείων, την μόνιμη κατοικία των τέκνων, την επικοινωνία τους με το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον και άλλα σοβαρά θέματα που μπορούν να προκύψουν.

Σήμερα πολλές φορές καλείται ο δικηγόρος, να γίνεται το ”σφουγγάρι” σε άσχημες συμπεριφορές των γονέων για την εκάστοτε διαφωνία τους. Είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία για τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά σε περιπτώσεις αντιδικίας, το φαινόμενο του διαλόγου τείνει να εξαφανιστεί.

Ο εξειδικευμένος δικηγόρος στα οικογενειακά θέματα, είναι συνήθως αυτός που έρχεται να κατευνάσει τα πνεύματα και να προσφέρει την πιο συμφέρουσα λύση πάντα με γνώμονα την βελτίωση της ζωής των ανήλικων τέκνων, εφόσον υπάρχουν ή την ομαλή σχέση και επικοινωνία μεταξύ των μερών που λύουν το γάμο τους.

Η μορφή του διαζυγίου που θα ακολουθήσουν τα μέρη φυσικά και εξαρτάται από τις μεταξύ τους σχέσεις και από γεγονότα που έχουν συμβεί στην κοινή ζωή τους.

Η συνέναιση φυσικά και είναι η ταχύτερη λύση και πιο συμφέρουσα οικονομικά αλλά η αντιδικία, δυστυχώς, αρκετές φορές είναι μονόδρομος.

Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, ο εξειδικευμένος δικηγόρος σε θέματα οικογενειακού, πρέπει με επαγγελματικό και δίκαιο πάντα τρόπο να είναι αυτός που θα δίνει τις σωστότερες λύσεις και να μην φορτώνει τον πελάτη του με ακραία σενάρια, υποθέσεις και κόστη.

Πολύ συχνά και η συνέναιση αλλά κ η αντιδικία απαιτούν συγκεκριμένες κινήσεις, που αν ο ενδιαφερόμενος υπακούσει πιστά τον Δικηγόρο που συνεργάζεται, θα λάβει οριστική λύση για τα θέματα που τον απασχολεί.
Αρκετές φορές όμως, λίγο το εκρηκτικό κλίμα, τα βιώματα των μερών, ο εγωισμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα, γίνονται κακός οδηγός στην εξεύρεση της λύσης.

Παράλληλα, αρκετά σημαντική είναι και η δίκαιη διανομή των περιουσιακών στοιχείων. Στο σημείο αυτό, οι δικηγόροι οφείλουν δίκαια και αποτελεσματικά να λάβουν εις γνώσιν τους τα πραγματικά γεγονότα, να διασταυρώσουν πληροφορίες και να συμβουλέψουν για την σωστή διανομή των στοιχείων, από μια οικοσυσκευή έως για την διανομή της ακίνητης περιουσίας.

Το σίγουρο είναι πως τα ενήλικα μέρη, με όσες διαφωνίες και να έχουν, οφείλουν να προστατέψουν τα τέκνα τους, μένοντας ΓΟΝΕΙΣ, μένοντας ΑΝΘΡΩΠΟΙ.