Πηνελόπη Κωνσταντάκη Δικηγόρος

Τα άρθρα μας

Νομικά Νέα: Νέος Πτωχευτικός Κώδικας & Ρύθμιση Οφειλών (Ν.4738/2020)

Ας δούμε με μια σύντομη και ουσιαστική ματιά, τον νέο Νόμο, που έρχεται για να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην κοινωνία μας, σε σημαντικούς της τομείς.

Είναι γεγονός πως ο νέος νόμος του κράτους θα επιφέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ο Νόμος της ” 2ης ευκαιρίας όπως λέγεται”, ήρθε για να αντικαταστήσει κάθε άλλον και να συμπεριλάβει στα εντός του χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 01/01/2021, θα παρέχει την δυνατότητα σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα να αιτηθούν εξωδικαστικής ρύθμισης, μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Είναι γεγονός πως για αρκετούς δανειολήπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή διαθέτουν υψηλές οφειλές και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, δεν καλύπτει τις οφειλές τους, αποτελεί μια ”δεύτερη ευκαιρία”. Μεγάλοι χαμένοι του Νόμου, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι με χαμηλό μισθό, που κατέχουν μια κύρια κατοικία. Οι συγκεκριμένες ομάδες, αν δεν χαρακτηριστούν ”ευάλωτοι”, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με την περιουσία τους. Ο συγκεκριμένος Νόμος, σίγουρα θα αποκλείσει μεγάλο μέρος των οφειλετών, από το να καλύψουν με δίχτυ προστασίας, την κύρια κατοικία τους.

Όσοι κατά το παρελθόν, έκαναν χρήση του Νόμου Κατσέλη ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας. Το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο μετά από παραίτηση από τον Νόμο που έκαναν χρήση.

Παράλληλα, πέρα από την πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη, αυτή δηλαδή που χάνει ώστε να εκκαθαρίσει τις οφειλές του, αν δεν κριθεί ευάλωτος, ”μεγάλοι χαμένοι”, από τον συγκεκριμένο Νόμο, είναι και οι εγγυητές, καθώς αν μετά την πτώχευση του κυρίως οφειλέτη, δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των φορέων όπου υπάρχει η οφειλή, τότε θα συνεχίσουν να βαρύνονται εκείνοι με το υπόλοιπο της οφειλής.

Οι εξελίξεις, για μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών, δεν θα είναι ευχάριστες.

Αν και εσείς, αντιμετωπίζετε προβλήματα, με την εξυπηρέτηση των Τραπεζικών υποχρεώσεων σας, είστε εγγυητής ή συνοφειλετής, επικοινωνήστε μαζί μας, άμεσα.

Σκοπός μας είναι πάντοτε η Λύση!

Κωνσταντάκη Πηνελόπη, Δικηγόρος Αθηνών

*Δείτε αναλυτικά το Νόμο 4738/2020